Produkt uboczny przemysłu spirytusowego, który ma wysoką zawartość energii oraz może być alternatywą dla śruty lub makuchu? Oczywiście, że DDGS! Nazwa pochodzi z języka angielskiego, natomiast w Polsce funkcjonuje określenie: podestylacyjny susz zbożowy lub suszony zbożowy wywar gorzelniczy. Produkt ten może powstać z:
- kukurydzy
- pszenicy
- pszenżyta
- jęczmienia
Sprawdź czym się wyróżnia ten surowiec i jakie korzyści wynikają z jego stosowania!
Wartości pokarmowe suszonego wywaru zbożowego
Suszony wywar wyróżnia się dużą zawartością:
- wapnia
- fosforu
- siarki
Bardzo dużą zaletą jest fakt, że białko nierozkładalne w żwaczu stanowi około 55% białka ogólnego. Wobec tego surowiec ten stanowi idealną paszę energetyczną dla bydła opasowego. Sucha masa wynosi około 92 95%, oprócz tego w suszonym wywarze gorzelniczym znajdziemy też:
- metioninę
- lizynę
Duże zmienności wartości pokarmowej tego surowca wiążą się:
- z odmiennymi warunkami uprawy
- inną technologią przetwórczą
Oraz od tego, czy do produkcji została użyta kukurydza, pszenżyto czy jęczmień. Niemniej jednak różnice w zawartości białka nie są większe pomiędzy poszczególnymi końcowymi produktami niż 3%.
Korzyści ze stosowania DDGS w żywieniu bydła
Podestylacyjny susz zbożowy wyróżnia się wysoką strawnością składników pokarmowych. Należy tu szczególnie zaznaczyć, że zawiera on komórki drożdży i ich metabolity namnożone w procesie fermentacji. Oznacza to, że wielocukry zawarte w drożdżach posiadają zdolność wiązania:
- wody
- drobnoustrojów chorobotwórczych
- mytotoksyn
Ryzyko związane z zakażeniem mytotoksynami jest minimalne. Nie bez znaczenia również jest fakt, że toksyny są unieszkodliwianie i wydalane z organizmu a w ich miejsce pojawiają się bakterie kwasu mlekowego. Bakterie te obniżają ph przewodu pokarmowego i stanowią doskonałą profilaktykę chorób związanych z układem pokarmowym. Białko w suszonym wywarze wyróżnia się również bardzo korzystnym składem aminokwasowym. Jeśli chodzi o rozkład białka w żwaczu jest ono na niskim poziomie i wynosi zaledwie 45%. Przyczynia się to bezpośrednio do:
- obniżenia mocznika w mleku
- zwiększenia wydajności mlecznej krów
- zapobiega kwasicy żwacza
Podestylacyjny wywar gorzelniany zawiera niewielkie ilości ligniny i może być również pokarmem dla trzody i drobiu.
Podsumowanie
Susz gorzelniany może być alternatywą dla:
- soi
- makuchu rzepakowego
- śruty
Wysoce strawne białko, które wolno rozkłada się w żwaczu oraz ma pozytywny wpływ na wydajność mleczną sprawiają że surowiec ten może być z powodzeniem stosowany jako komponent mieszanek pasz treściwych i być traktowany jako produkt białkowo energetyczny o wysokiej jakości. Ewentualne zagrożenie wynikające z zawartości substancji antyodżywczych w surowcu tym praktycznie jest ograniczone do minimum. Przemysł spirytusowy dąży do standaryzacji technologii i ujednolicenia procesów produkcyjnych tak, aby wszystkie produkty paszowe miały jak najbardziej zbliżoną do siebie zawartość białka. Pasza ta wyróżnia się smakowitością, dlatego jest chętnie zjadana przez zwierzęta, co z kolei pozytywnie wpływa na ogólny wynik hodowli.
Najnowsze komentarze