Cholesterol to zmora wielu ludzi w dzisiejszych czasach, często nie wiemy jak podjąć z nim walkę i czy w ogóle jest ona możliwa. Część z nas od razu sięga po leki, które faktycznie mogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale również nieść z sobą wiele skutków ubocznych. Jak obniżyć cholesterol całkowity?
Warto zacząć od mniej inwazyjnych metod i włączyć do swojej diety m. in. czosnek, cebulę czy szczypiorek.

 

Warzywa te należą do prebiotyków – symulują wzrost bakterii probiotycznych w jelitach oraz wykazują działanie przeciwzapalne. Pomagają w sposób naturalny obniżyć cholesterol i cukier we krwi. Warto stosować je codziennie z dodatkiem oliwy z oliwek, która również działa bardzo dobrze w walce cholesterolem.
Czerwone wino w małych dawkach do posiłku pomaga podwyższyć „dobry” cholesterol HDL dzięki zawartości polifenoli. Zawarte w winie polifenole hamują procesy zapalne w naczyniach krwionośnych, hamują powstawanie zakrzepów, a dzięki temu ułatwiają przepływ krwi i dostarczanie tlenu do serca. Występują głównie w skórce czerwonych winogron.
Wszystkie te podjęte w diecie kroki, dadzą jeszcze lepsze efekty kiedy zdecydujemy się rzucić palenie.